Aspekty polskiego rolnictwa na tle rolnictwa Portugalii
 
       Rolnictwo w Polsce charakteryzuje się znacznym rozdrobnieniem gospodarstw, wysoką liczbą pracujących, przewagą gleb o średniej i małej przydatności rolniczej, a także stosunkowo niskim zużyciem przemysłowych środków produkcji. Mimo to Polska jest znaczącym w świecie i Europie producentem szeregu produktów rolniczych, ogrodniczych i pochodzenia zwierzęcego. Warunki przyrodnicze wpływające na rozwój rolnictwa w naszym kraju to przede wszystkim: warunki klimatyczne (temperatura, nasłonecznienie, wiatry, opady), warunki glebowe, warunki wodne, ukształtowanie powierzchni, Z kolei warunki pozaprzyrodnicze wpływające na rozwój naszego rolnictwa to: polityka rolna państwa, struktura agrarna, nawożenie, kwalifikacje rolnika, poziom kultury rolnej, melioracja, stosowanie środków ochrony roślin, mechanizacja rolnictwa, stosowanie nowych odmian plennych.

       Portugalia jest jednym z najszybciej rozwijających się krajów Europy, ale nadal zalicza się do najbiedniejszych krajów UE; produkt krajowy brutto na 1 mieszkańca wg parytetu siły nabywczej wynosi 21,7 tys. dolarów USA (2007); na przyspieszenie rozwoju gospodarczego wpłynęło członkostwo w UE (od 1986) i napływ kapitału zagranicznego (ponad 200 mld dolarów USA), głównie na modernizację przemysłu, gospodarki rolnej i rozbudowę infrastruktury; od 1988 zaczęła się reprywatyzacja przedsiębiorstw, przejętych przez państwo po 1974. Szybkie zmiany struktury gospodarki, opartej do lat 70. na rolnictwie i eksploatacji kolonii; rozwój gospodarczy ograniczają stosunkowo słabo rozwinięty system edukacji i związany z tym widoczny brak wykwalifikowanych pracowników; usługi (głównie handel, turystyka) wytwarzają 66,5% produktu krajowego brutto, przemysł 25,4%, rolnictwo 8,1% (2005). Istotną rolę w gospodarce odgrywają przekazy pieniężne od pracujących za granicą emigrantów portugalskich.

Copyright C 2015 by
"Grupa V"
All Rights reserved